De pijlers van ons sterk huis

Kompaan en De Bocht staat voor veiligheid en ontwikkeling. Wij gunnen ieder mens een veilig en zelfstandig leven. Het is onze ambitie kinderen, jongeren, vrouwen, mannen en gezinnen in situaties van veiligheids-, opvoed-, opgroei- en ontwikkelingsproblemen écht betere kansen te bieden. De realisatie van het STERK HUIS is onderdeel van deze ambitie.


Het Sterk Huis heeft drie pijlers:


3.png
     

Pijler I: Warm en veilig

Veilige en warme opvang waar vrouwen en kinderen in een crisissituaties de noodzakelijke veiligheid en stabiliteit vinden en kunnen werken aan hun herstel.


2.png

Pijler II: Deskundig en innovatief

Deskundige en innovatieve hulpverlening gericht op het duurzaam aanpakken van problemen die vaak al generaties voortduren, van trauma tot maatschappelijk functioneren. Door ouders en kinderen onder één dak te brengen, kan gelijktijdig met alle leden van het gezin worden gewerkt aan het doorbreken van ongezonde en onveilige patronen. 
1.png

Pijler III: Toekomst gericht

Een omgeving waarin vrouwen en kinderen werken aan een nieuwe start en een veilige, zelfredzame en kansrijke toekomst, gericht op zelfvertrouwen, eigen verantwoordelijkheid, een sociaal netwerk, een diploma of startcertificaat en werk.


De realisatie van ons Sterk Huis

We realiseren de drie pijlers van het Sterk Huis door: 

Veiligheidsmaatregelen 

Zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen, innovatief qua techniek en betrouwbaarheid. Maatregelen die ultieme veiligheid bieden, maar die je zo weinig mogelijk ziet. Onderdeel van het Sterk Huis is een ‘beschermd’ deel, een Extra Veilige Afdeling, voor de opvang van ernstig bedreigde vrouwen en hun kinderen. 

Aandacht voor comfort

Warme materialen en kleurgebruik, een nachtlampje naast het bed van de kinderen, de mogelijkheid om eigen foto’s op te hangen. Een atmosfeer met een helende werking.  

Gastvrij atrium 

Een centraal gastvrij atrium, met de uitstraling van een moderne bibliotheek, waar de ‘binnen- en buitenwereld’ elkaar ontmoeten. Mensen ontmoeten elkaar en komen informatie halen bij het kenniscentrum. Bewoners doen sociale contacten en werkervaring op in de koffiebar.  
 

Tuin   

Een tuin die een omgeving creëert waarin vrouwen en kinderen tot rust komen en kunnen herstellen. Een tuin ook waarin kinderen kind kunnen zijn en spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes. De tuin is volledig omsloten, waardoor de moeders en hun kinderen veilig buiten kunnen zijn. 

Kenniscentrum

Een kenniscentrum om kennis, informatiedeling en samenwerking te vergroten. Medewerkers delen hun expertise in het voorkomen van problemen, het doorbreken van de jarenlange negatieve spiraal en het behandelen van de gevolgen met kinderdagverblijven, scholen, huisartsen, etc.  

Multimediaruimte

Een multimediaruimte waar vrouwen en jongeren onderwijs op afstand (e-learning) kunnen volgen, kinderen hun huiswerk maken, vrouwen sollicitatietraining volgen, zich inschrijven bij de woningbouwcoöperatie, hun financiën beheren en toeslag aanvragen voor kinderbijslag. Leren op afstand biedt bedreigde bewoners de mogelijkheid een reguliere opleiding te volgen.  

Sterkhuis_imp_24-2.jpg 

Zelfstandig wonen

Zelfstandige appartementen voor een volwassene met kind(eren) of voor twee volwassenen. Zelfstandig wonen stimuleert de ontwikkeling en biedt de rust en privacy die nodig  zijn voor herstel. 

Gezamenlijke ruimtes

Per afdeling van zes appartementen is er een gezamenlijke woonkamer, een ontmoetings- en studieruimte en een speelkamer. Het is een bewuste keuze om deze gezamenlijke ruimtes te creëren. Hier steunen bewoners op lotgenoten, versterken ze hun sociale vaardigheden en netwerk, doorbreken ze hun sociaal isolement, werken ze aan vertrouwen in anderen, delen ze ervaringen en vieren ze kinderfeestjes. 

Koffiebar 

Een koffiebar waar cliënten sociale vaardigheden en werkervaring kunnen opdoen en die tevens een sociale functie heeft. Cliënten, bezoekers en medewerkers kunnen elkaar hier ontmoeten.  

Winkel

Een winkel in tweedehands artikelen als kledingspeelgoed en babybenodigdheden. De winkel is voor cliënten die arriveren met ‘niet meer dan een plastic tas’,  die beperkte middelen hebben of die vanwege hun veiligheid niet naar buiten kunnen. De winkel wordt gerund door cliënten die er werkervaring opdoen. 

Sterkhuis_imp_18.jpg